Senin, 23 Mei 2011

PALM OIL

- Spesies Elaeis guineensis – Malaysia, (Elaeis Oleifera - South America)
- Bunches: 4- 20 kgm, 200-2000 buah
- dura - thick shell
tenera - thin shell

pisifera - no shell (membrane)
- Oil content: 5-7 tan/ha oil (soybean: 0.8 tan /ha oil)
- Two type of oils
Palm oil (PO) – from mesocarp: 50% oil
Palm kernel oil (PKO) – from kernel
Main Component of oil:
- Crude palm oil (CPO) – red orange, semi-solid
- Main component: glicerides
1. TG

trisaturated,PPP
disaturated,POP
monosaturated,PO O
2. DG
5 - 8%
3. MG
< 1%
4. Free fatty acids
- Suhu biasa, 20-30oC, CPO terdiri daripada campuran hablur (mainly PPP +
POP) dengan cecair minyak (mainly POO + POP)

- Suhu lebur dipengaruhi oleh:
i) kandungan separa gliserida
ii) darjah ketaktepuan gliserida
iii) susunan asid pada gliserida

CHM 3502
DZUL
8
Penggunaan Minyak Sawit

Minyak sawit
1. PO - olein dan stearin minyak sawit
2. PKO - olein dan stearin minyak isirung sawit
Penggunaan utama:
1.
Industri makanan (10%)
2.
Industri bukan makanan (90%)
a) Industri oleokimia
- lemak dan AL ditukar kepada bahan kimia tertentu yang boleh diguna
dalam industri lain.

b) Penggunaan langsung lemak
- lilin
- tin plating
- emulsion in steel mills
(lubricate the rolls)
1.
Industri makanan
Sifat semi solid sesuai komponen bahan makanan.

Penggunaan utama:
- goreng (palm olein)
- margerine
- shortening
- confectionery fats
- kadang-kadang perlu adunan dengan minyak lain untuk mencapai kriteria
tertentu.
e.g:margeri ne
- ciri margerine (lauric oil)
- PO dan palm olein kurang rosak ketika goreng berbanding minyak lain
< C18:3, C18:2 ~ 10%, 500 ppm tokoferol

- Lemak confectionery : - sifat fizik:
i) keras dan rapoh pada suhu bilik
ii) mudah lebur dimulut
CHM 3502
DZUL
9
eg: cocoabutter
gliceride POS
(tidak terdapat pada sumber asil lain)
-Peningkatan 2 peringkat PO

‘palm mid fraction’ -
gliserida POP POP ~ POS
POP + SOS (dari sumber lain)
confectionery fat larut dalam cocoabutter (cocoa Butter
Equavalent, CBE)
- lauric acid - fractionate
stearin 32 - 37oC - sharp & low mp.
hard, brittle at low temperature
CHM 3502
DZUL
10
2. Oleokimia(JAOCS 62(2), 317, (85)

Oleokimia adalah bahan kimia yang dihasilkan dari minyak dan lemak, iaitu
penukaran trigliserida kepada bahan kimia. Oleokimia boleh dibahagi kepada
dua kumpulan:
1. Oleokimia asas
- asid lemak, ester, lemak alkohol, gliserol
2. Oleokimia terbitan (oleokimia sekunder)
- bahan kimia terbitan dari oleokimia asas, contoh amida
-ethoxylated fatty acids, fatty ether sulfates

Pada masa dahulu sumber oleokimia berasaskan C12 – C14 diperolehi dari minyak kelapa. Manakala sumber C16 – C18 diperolehi dari lemak haiwan (tallow). Memandankan bekalan dan pengeluaran minyak sawit bagitu banyak, sekarang kedua-dua kumpulan asid ini diperolehi dari minyak sawit dan minyak isirung sawit. Kandungan asid lemak C6 + C10 dalam minyak kelapa ialah 14.5 % berbanding minyak isirung sawit 7.5 %. Tetapi minyak kelapa mempunyai asid lemak C18 yang rendah (5 %) dari minyak isirung sawit (15 %). Manakala asid lemak C12 adalah sama dalam kedua-dua minyak ini (48 %).
a) sabun

sumber minyak:
- lauric oil - pko & coconut oil
- tallow - diganti oleh PO atau palm stearin lembut
- palm oil - sesuai untuk semua jenus sabun, C16-C18
b) Alkoholisis
mangkin
TG + alkohol
ester
industri lain
c) Asid Lemak (JAOCS 62, 327 1985)

Asid lemak diperolehi dari pemecahan minyak (fat splitting) pada suhu dan tekanan tinggi. Proses pemecahan minyak (hidrolisis) boleh dilakukan secara berperingkat ( Proses Twitchell) atau secara berterusan (Proses
CHM 3502
DZUL
11

Colgate-Emery). Asid lemak sekarang banyak dihasilkan melalui proses Colgate-Emery yang mana penukaran lebih dari 99 % boleh dicapai dalam masa 1 – 3 jam berbanding proses Twitchell (85 % penukaran dalam masa 24 jam). Teknology baru pemecahan lemak ialah menggunakan enzim (lipase). Kaedah ini melibatkan kos tinggi dan mengambil masa yang lama (72 jam) untuk mendapat penukaran lengkap. Asid lemak yang diperolehi dari minyak sawit mempunyai kandungan bahan tak tersabun (unsaponifiables) rendah dan kualitinya setanding dengan asid lemak dari lemak haiwan.
splitting
gliserida
fatty acid + gliserol

untuk industri lain
Asid lemak mempunyai berbagai penggunaan;
1. Penggunaan terpenting asid lemak adalah dalam pembuatan sabun.
Asid laurik (C12) bayak digunakan dalam bidang ini.
2. Penghasilan trigliserida rantai sederhana (medium chain trigliceride-
MCT)
Trigliserida Rantai Sederhana (TRS) diperolehi melalui sintisis gliserol
dengan asid lemak isirung sawit (C6 – C10).

TRS mempunyai penggunaan penting dalam industri flavour, fragrance, bakery products, agen pelincir, dll.

3. Asid lemak dari minyak sawit (C16 – C18) diguna dalam industri getah untuk mendapatkan kesansoftning andplasticising. Minyak sawit mempunyai nisbah C16/C18 yang sesuai untuk pembuatan lilin. Nisbah C16/C18 dalam lilin berkualiti tinggi ialah 7:2 dan ini dapat diperolehi dari asid lemak kelapa sawit. Lilin berasaskan minyak sawit mempunyai
CHM 3502
DZUL
12
tempoh pembakaran yang lama, kurang asap dan kurangdrip berbanding
dengan lilin berasaskan minyak petroleum.
4. Asid lemak berkualiti tinggi diguna dalam pembuatan barangan kosmetik.
Asid ini mempunyai kebolehan berbueh dan memberi lusture and shine.

d) Ester Metil Asid Lemak (JAOCS56 770A 1979)
Ester metil asid lemak boleh diperolehi dari minyak dan lemak melalui
berbagai kaedah.
1. Asid lemak dari proses pemecahan lemak ditukarkan kepada terbitan
ester metil melalui proses pengesteran menggunakan mangkin asid.
Asid lemak + alkohol
Ester metil asid lemak + H2O
CH3(CH2)n CO-OH + CH3-OH
CH3 (CH2)n CO-OCH3 + H2O
2. Melalui proses alkoholisis minyak (trigliserida) menggunakan mangkin
bae (CH3ONa). Ester dan gliserol terpisah kepada dua fasa.
Minyak + CH3OH
ester + gliserol
CH2CO-OR
CH2OH
CHCO-OR
3CH2OH
3RO-OCH3
+ CHOH
CH2CO-OR
CH2OH

Penggunaan penting ester metil asid lemak ialah sebagai bahan mentah dalam
pembuatan alkohol berlemak (80 %). Lain-ain penggunaan adalah dalam
industri tektil, kosmetik, farmasi, plastik, pelincir, dll.
e) Alkohol Berlemak (Fatty Alcohol)

Alkohol berlemak dihasilkan dari ester metil asid lemak. Hampir 90 % alkohol
berlemak diguna dalam pembuatan surfaktan yang kemudian diguna dalam
penghasilan bahan pembasuh dan bahan pencuci, fabric softener,cos me t ic
pengesteran
CHM 3502
DZUL
13
syndets(shampoos, foam baths, liquid soaps etc.). Di antara surfaktant terbitan
alkohol berlemak ialah ethoxylated compounds dan fatty alcohol ether sulfates.

Bidang baru penggunaan alkohol berlemak ialah penyediaan sebatian alkil
glukosid. Surfaktan ini mempunyai beberapa kebaikan seperti mudah
kepercahan biologi, ketoksidan air rendah (low aquatic toxity) dan sifat
detergensi yang baik.
f) Gliserol
Gliserol merupakan hasil sampingan proses pemecahan minyak dan proses
alkoholisis trigliserida.
CH2CO-OR
CH2OH
CHCO-OR
3CH2OH
3RO-OCH3
+ CHOH
CH2CO-OR
CH2OH

Kedua-dua proses di atas menghasilkan di antara 10 30 % campuran gliserol
dengan air (sweet-water) yang kemudian diproses untuk mendapatkan
gliserol tulin. Gliserol berkualiti tinggi diperolehi melalui rawatan dengan
karbon teraktif.

Penggunaan:
1. sebagai pembawa dalam bahan farmasi
2. sebagaihuma ctant dalam bahan farmasi
3. ramuan penting dalam bahan peletup
4. bahan mentah pembuatan pengemulsi makanan (mono- dan digliserida).
d) Terbitan Asid Lemak
- Asid lemak
terbitan lain
- 4 katogeri asid lemak digunakan
i) Rantai pendek tepu: < C14
ii) C16- C18 tepu atau sederhana tak tepu atau campuran

Tidak ada komentar:

Posting Komentar